Spôsoby ukončenia pracovného pomeru upravuje Zákonník práce. Patria sem dohoda a viaceré formy výpovede. Stojíte ako šéf pred otázkou ukončenia pracovného pomeru a zamýšľate sa nad tým, akú formu zvoliť? Klasickú s výpovednou lehotou v dobe jedného až troch mesiacov, alebo sa uchýliť k okamžitej výpovedi? Okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa je jednostranným právnym úkonom, umožneným len výnimočne. Kedy ho možno uplatniť? Aké sú podmienky, výnimky a platný postup?

okamzita vypoved zo strany zamestnavatela

Definícia okamžitej výpovede v skratke

v skratke popísať a porovnať s klasickou výpoveďou

Kedy môže zamestnávateľ uplatniť okamžitú výpoveď?

Pracovné právo v tejto oblasti vymedzuje možnosti veľmi jasne. Podľa Zákonníka práce je možné zo strany zamestnávateľa okamžite skončiť pracovný pomer so zamestnancom len v dvoch prípadoch, a to ak:

  • bol zamestnanec právoplatne odsúdený pre úmyselný trestný čin (rozvinúť).
  • zamestnanec závažne porušil pracovnú disciplínu, t.j. pravidlá uvedené v pracovnom poriadku a v ideálnych prípadoch i v pracovnej zmluve (rozvinúť).

Okamžite skončiť pracovný pomer môže zamestnávateľ iba v lehote dvoch mesiacov odo dňa, kedy sa o dôvode na okamžité skončenie dozvedel, najneskôr však do jedného roka odo dňa, keď tento dôvod vznikol.


JUDr. Jozef
Mikuš

Partner

JUDr. Pavol
Heger

Partner

Prípady, kedy zamestnávateľ nemôže uplatniť okamžitú výpoveď

K okamžitému skončeniu pracovného pomeru nemôže zamestnávateľ na základe § 166 ods. 1 Zákonníka práce pristúpiť u osobitných skupín zamestnancov. Patria sem nasledovné:

  • tehotné ženy,
  • zamestnankyne na materskej dovolenke,
  • zamestnankyne alebo zamestnancovi na rodičovskej dovolenke, 
  • osamelá zamestnankyňa alebo zamestnanec, starajúci o dieťa mladšie ako tri roky, 
  • zamestnanec, starajúci sa o blízku osobu s ťažkým zdravotným postihnutím.

Zamestnancovi tiež na základe ustanovenia § 64 ods. 3 Zákonníka práce nemožno dať akúkoľvek formu výpovede v ochrannej dobe, a teda v dobe, kedy je: 

  • dočasne práceneschopný, 
  • vo výkone mimoriadnej služby v období krízovej situácie,
  • vo výkone dobrovoľnej vojenskej prípravy, 
  • dlhodobo uvoľnený na výkon verejnej funkcie. 

Formát a obsah okamžitej výpovede zo strany zamestnávateľa

Čo všetko má byť obsiahnuté v tejto písomnosti, plus ako by mala vyzerať (podpisy, pracovný vzťah, dátumy, snahy o nápravu, detailný popis problému, deň skončenia pracovného pomeru). 

Postup pri okamžitej výpovedi zo strany zamestnávateľa

Vymedziť dôvod.

Prerokovať ho so zástupcami zamestnancov.

Preukázateľne doručiť zamestnancovi v uvedenej lehote (dva mesiace, resp. jeden rok). Dňom doručenia písomnosti sa pracovný pomer zamestnanca končí.

Pri mladistvom zamestnancovi treba dať na vedomie aj zákonnému zástupcovi.

Aktuálny vzor, ako by mala vyzerať a čo všetko obsahovať okamžitá výpoveď zo strany zamestnávateľa. Doplniť vzor okamžitej výpovede zo strany zamestnávateľa

Stretávate sa vo vašej firme často s podobnými náležitosťami v oblasti pracovného práva? Radi by ste mali všetko ohľadom pracovnej agendy pod kontrolou, ale nejako vám neostáva čas, prípadne sa necítite byť až takým odborníkom? Zišiel by sa vám niekto na poradenstvo, vybavenie nezbytnej právnej administratívy, prípadne doplnenie informácií? Obráťte sa na advokátsku firmu Hriadel-Heger & Partners. Môžete sa spoľahnúť na dôvernosť a diskrétnosť, flexibilitu, kvalitnú a rýchlu komunikáciu. V prípade záujmu neváhajte vyplniť formulár a odľahčite sa o niektoré menej príjemné pracovné povinnosti.

Hodnotenie